A Vaszati történeti háttere

A Vaszati tudománya több mint 5000 éves múltra tekint vissza. Történelmével kapcsolatban érdemes megemlíteni, hogy e tudomány részletes leírását a Védikus Írásokban találjuk, melynek korát a modern tudósok kb. 5000 évesre teszik. A Védikus Írásokban leírt tudás azonban a teremtés kezdete óta létezik, s a bennük foglaltakat tekinthetjük akár az emberi élet "használati utasításának" is, hisz az élet minden területére vonatkozólag találunk bennük tanácsokat.
A Vasztu eredetileg templom építészet volt. Két nagyon híres épületet érdemes megemlíteni, melyek a Vasztu-sásztrá elvei szerint épültek. Az egyik a kambodzsai Angkorvat, ami valójában egy "templomváros", valamint az Indiában, Agrában található Taj Mahal, melynek az az érdekessége, hogy mogulok építették. A Vasztu tudományát nem csak 1-1 épület tervezésére és építésére használták, hanem egész városok, városrészek épültek így.
 
Az 1920-as években különleges, ősi városok maradványait fedezték fel az Indus és Szaraszvati folyók völgyében. A kb. 5500 éve épült városok szerkezete arra utal, hogy azt a Vaszati elvei szerint építették: az utcák párhuzamosak a fő égtájakkal és szabályos, sakktáblaszerű rendszert alkotnak. A város közepén levő téren áll a templom. A lakóházak szintén a Vaszati építési elveit viselik magukon. E városokat Harappa civilizációként ismeri a nyugati világ, melynek leghíresebb városa: Mohendzsodaro.
 Néhány évszázaddal azután, hogy a Buddhizmus tért hódított Indiában, buddhista szerzetesek érkeztek a környező országokba: Kínába, Tibetbe, ahová a buddhista tanításokon kívül a különböző védikus tudományokat is magukkal vitték. Így aztán Kínában is megismerkedhettek az indiai harcművészetekkel (Dhanur-véda), az orvostudománnyal (Ayurvéda), a szerelem tudományával (Káma-szutra) és a védikus építészettel is (Sztapatya-véda vagy más néven Vasztu-sasztra). Ezzel magyarázható, hogy kínai kung-fu mesterek a mai napig is néhány harci állásnak az eredeti - szanszkrit - nevét használják; hogy nagyon sok hasonlóságot találunk a kínai és az indiai orvostudomány között, sőt, a kínai Taoista filozófia és az indiai Káma-szutra között is.
A kínai geomancia - azaz a Föld jelzésein alapuló jövendölés - nagy hatással volt ebben az idõben Kína építészetére. Ezzel keveredett a Vasztu - vagy ahogy Európában nevezzük: a Vaszati - tudománya. A kínai Feng Shui és a Vaszati között - a közös történelmi múltnak köszönhetően - sok-sok hasonlóságot találhatunk, de mivel az évezredek során a kínai és indiai építészet más-más irányba fejlődött, ma már két teljesen különálló tudományról beszélünk.
Legfontosabb különbség, hogy a Vaszati több mint 5000 éves törvényei a védikus társadalom felépítésének köszönhetően bárki számára hozzáférhetőek voltak, és teljes egészében - változtatások nélkül - fönnmaradtak az utókor részére. Nem alakultak ki különböző iskolák, így az egységes tudománynak köszönhetően egy adott épületről ugyanazt állapítja meg a Vaszati szakértő Indiában, Amerikában vagy Magyarországon.
 
A Vaszati tudománya többször is megihlette Európa építészeit. Az ókori Itália legnevesebb építésze, Vitruviusz, a De Re Architectura című építészeti klasszikusát az egyik Vasztu Írásra, a Manaszarára alapozza. Az ő tanításai igen nagy hatással voltak a XVI. századbeli Andrea Palladiora, a híres reneszánsz építészre, aki Firenze körül építette csodaszép és rendkívül jó energiákkal rendelkező villáit. Épületeit példaképnek tekintette a XVIII-XIX. századbeli klasszicista építészet. Ha belépünk Andrea Palladio valamelyik épületébe, például a híres Florentinai villáiba, egy olyan nem mindennapi kellemes érzés tölt el bennünket, amely ismeretlen a kortárs nyugati épületekbe lépve. Ehhez hasonló harmónia és pozitív energiák vannak jelen az ősi építészeti hagyományok mesterműveiben, legyenek azok akár Európában, Indiában, Dél-Amerikában, vagy a világ bármely más részén. A modern nyugati épületek csak ritkán tudják ezt a különleges érzést biztosítani a használóik számára. Az régi idők mesterei tudták, hogyan kell az egyetemes természeti törvényekkel összhangban építeni. Ezek a törvények képezik a kínai Feng Shui, az európai geomancia, a közép-amerikai Maya építészet, valamint az indiai eredetű Vasztu alapjait.
 

 

 

 

 

     A Vaszati 10 aranyszabálya

    ingyenes Vaszati minitanfolyamra feliratkozás ITT!

 

 

     Ha ajánlatot szeretnél kérni, megteheted ITT!